Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Moslimstudenten bidden in traphal HvA

20 februari 2012, 11.55 uur · Aangepast 22 februari 2012, 10.50 uur

Sinds vorig jaar maart hoopt een groep religieuze moslimstudenten van de Hogeschool van Amsterdam op een stilteruimte waar ze kunnen bidden.

Een jaar geleden ging een stilteruimte die door HvA-studenten jarenlang werd gebruikt als gebedsruimte definitief dicht. Sindsdien hoopt een groep religieuze studenten nog altijd op een aparte ruimte waar ze kunnen bidden. Na berichtgeving in de ochtendkrant Sp!ts laat een woordvoerster van de HvA echter duidelijk weten dat ze absoluut niet van plan zijn de ruimte er nu wel te laten komen.

Als gevolg hiervan bidden dagelijks tientallen studenten in de trapgang op zelfmeegebrachte kleedjes. 'De HvA is een openbare instelling. Voor alle overtuigingen is gelijkelijk respect en voor geen enkele overtuiging worden speciale voorzieningen getroffen', zegt het college van bestuur.

De groep studenten die pleit voor de gebedsruimte begrijpt niet goed waarom er geen ruimte beschikbaar kan worden gesteld. De woordvoerster van de HvA laat echter weten dat er ook moslimstudenten zijn die juist hopen dat er géén aparte gebedsruimte komt omdat ze niet de druk willen voelen dat ze op school moeten bidden. Deze studenten zien de hogeschool als plek om te leren en niet als een plaats voor religieuze uiting.