Start van hoofdcontent

Politiek

nl

SP boos over schrappen spoeddebat

21 februari 2012, 12.14 uur · Aangepast 23 februari 2012, 12.42 uur

De SP in stadsdeel Centrum is boos over het niet doorgaan van een door de SP en de VVD aangevraagd spoeddebat over mogelijke belangenverstrengeling.

Beide partijen wilden stadsdeelvoorzitter Van Pinxteren aan de tand voelen over het project Eilandboulevard, vlakbij het Scheepvaartmuseum. Voor dit project werd Guido Frankfurther als onafhankelijke adviseur ingehuurd door het stadsdeel, maar Frankfurther dient mogelijk meerdere belangen.

In de plannen staat dat verschillende woonboten die er al jaren liggen gedwongen moeten verhuizen en plaats moeten maken voor rondvaartboten. Uit onderzoek van AT5 blijkt dat de ingehuurde adviseur ook de belangen een grote Amsterdamse rondvaartmaatschappij vertegenwoordigt.

De SP en de VVD wilden de stadsdeelvoorzitter nu bevragen over deze schijn van belangenverstrengeling, maar de coalitie besloot maandagavond de kwestie liever intern te willen oplossen, tot grote onvrede van de SP. 'Het is onze plicht het dagelijks bestuur te controleren en we hebben recht op antwoorden. Dit recht is ons nu ontnomen en daarmee blijft de schijn van belangenverstrengeling boven deze plannen hangen. Dit komt het imago van het stadsdeel niet ten goede,' aldus SP-fractievoorzitter Nelly Duijndam. De VVD toonde zich iets begripvoller, maar geeft wel aan de situatie 'scherp te blijven volgen.'