Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw schandaal privacy VUmc

27 februari 2012, 15.27 uur

Er is opnieuw commotie ontstaan over de lakse houding van het VUmc te opzicht van de privacy van patiënten.

Naar nu blijkt liep schrijver Ronald Giphart met artsen mee voor een literair project, zo meldt de NOS. De schrijver was gekleed in een witte jad en droeg een bordje met 'stagiair' erop. Behalve dat Giphart meeliep, had hij ook inzage in de dossiers van patiënten.

Het literair project is vandaag door het VUmc tijdelijk stopgezet. Het ziekenhuis verklaart dat het de voorwaarden van het project opnieuw wil bekijken.

'Patiënten en bezoekers mogen niet herkenbaar zijn in een eventuele roman.' verklaart het ziekenhuis. Voordat een boek gepubliceerd wordt, heeft het VUmc het recht een roman in te zien. Het ziekenhuis zegt in een reactie dat de patiënten door middel van gesprekken en flyers werden ingelicht over de aanwezigheid van de schrijvers op de afdeling cardiologie.

Vorige kreeg het VUmc een stortvloed van kritiek over zich heen vanwege deelname aan een realityshow van Eyeworks. De show werd uiteindelijk van de buis gehaald en de artsen van het ziekenhuis uitten kritiek op de directie van het medisch centrum. De advocaat Peter Plasman kondigde afgelopen weekend bezig te zijn met een aangifte vanwege schending van het medisch beroepsgeheim.