Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente te laks met aanpak markten

28 februari 2012, 14.32 uur · Aangepast 1 maart 2012, 11.56 uur

De gemeente is de afgelopen jaren tekort geschoten in de aanpak van corruptie en omkoping op markten in de stad.

Dat is de conclusie van een onderzoek van het Bureau Integriteit van de gemeente. De afgelopen tijd waren er diverse strafrechtelijke onderzoeken naar corruptie en omkoping van marktmeesters op onder andere de Dappermarkt, de Noordermarkt en het Waterlooplein.

Naar aanleiding van deze onderzoeken startte het Bureau een groot, stadsbreed onderzoek naar de manier waarop de gemeente omgaat met de corruptie. Hieruit is naar voren gekomen dat er te weinig controle wordt uitgeoefend op de markten.

Marktmeesters regelen de indeling van de markt, de betalingen en handhaven van de regels. Althans, zo hoort het te gaan. In de praktijk wordt er veel gesjoemeld. En volgens het rapport laat de gemeente dit veel te veel op zijn beloop. Hierdoor komt de geloofwaardigheid van de gemeente in het geding. Daarom moeten er strengere en meer toezicht komen.

Achmed Baâdoud, die namens de stadsdelen opdracht gaf tot het onderzoek stelt: 'Het is volledig duidelijk waar we direct mee aan de slag gaan. Alle stadsdelen onderschrijven de bevindingen en gaan gezamenlijk voor een éénduidige aanpak.'

Zo is er bijvoorbeeld sprake van een dubbelrol, de marktmeester is gastheer en handhaver tegelijk. 'Door de manier waarop het georganiseerd is staan de marktmeesters dagelijks bloot aan concrete verleidingen. Hiermee werk je willekeur in de hand en dat wil je absoluut niet.'