Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Nieuwe moskee in Westpoort

7 maart 2012, 09.45 uur · Aangepast 25 november 2012, 21.32 uur

In het industriegebied Westpoort komt de eerste moskee met minaret en koepel binnen de ring A10.

Dit schrijft De Volkskrant. Zodra het bestemmingsplan is gewijzigd, wordt begonnen met de bouw van de Moskee Taqwah. Surinaamse moslims, verenigd in de Nederlandse Moslim Associatie, hopen over een jaar het gebedshuis te kunnen betrekken.

Binnenkort is er een informatiebijeenkomst voor bewoners en bedrijven uit het gebied. De voorzitter van de associatie, Sheriel Nabie, verwacht geen verzet. Het bedrijventerrein telt slechts 370 inwoners en er zijn 1.500 bedrijven gevestigd met in totaal 40.000 werknemers. Nabie ontkent dat de Taqwah-gemeenschap is uitgeweken naar Westpoort om protesten te ontlopen. 'In West en Nieuw-West kregen we te horen dat die stadsdelen de komende jaren geen kavels uitgeven voor een moskee. 'Probeer het maar in Westpoort', zeiden ze', aldus Nabie.

Van de benodigde 1,1 miljoen euro ontbreekt nog drie ton voor de afbouw. Nabie hoopt dit bedrag via donaties te vergaren. 'Zodra we met de bouw bezig zijn, zien de gelovigen dat de moskee er komt. Dat is prettiger doneren dan wanneer ze tegen een kale vlakte aankijken.' De moskee wordt grotendeels in de fabriek gemaakt en ter plekke gemonteerd. De minaret van zestien meter hoog en de koepel worden in hun geheel aangeleverd.