Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat M.: 'spreekrecht ouders heroverwegen'

12 maart 2012, 13.19 uur · Aangepast 16 april 2012, 17.46 uur

De rechtbank moet haar besluit om ouders van slachtoffertjes in de zedenzaak spreekrecht te geven heroverwegen. Daar heeft Robert M.'s advocaat Tjalling van der Goot maandag om gevraagd.

Volgens de huidige wettelijke regels hebben ouders geen spreekrecht, maar volgens een wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) wel. De rechtbank besloot eerder daarop vooruit te lopen vanwege de aard en omvang van de zedenzaak.

Van der Goot vindt dat de rechter daar nu op moet terugkomen vanwege een recent arrest van de Hoge Raad. Die oordeelde dat niet de rechter, maar alleen de wetgever het spreekrecht kan verruimen.

De officier van justitie betoogde daarentegen dat de ouders wel gewoon spreekrecht moeten houden. De twee zaken zijn volgens haar namelijk 'om meerdere redenen niet met elkaar te vergelijken'. Zo ging het in de zaak bij de Hoge Raad om een vriendin van het slachtoffer. Die zou ook volgens het huidige wetsvoorstel geen spreekrecht hebben.

Richard Korver, de advocaat van tientallen ouders, zei dat de rechtbank zich schuldig zou maken aan 'de hertraumatisering van mijn cliënten' als zij terugkomt op haar eerdere besluit. Ook Robert M. zelf mengde zich in de discussie. 'Voor zover ik weet is de wet gelijk voor iedereen', zei hij.