112

NL
V

Eerste zittingsdag vroegtijdig beëindigd

12 maart 2012, 16.34 uur · Aangepast 14 maart 2012, 12.26 uur

Aan de eerste procesdag van de Amsterdamse zedenzaak is maandagmiddag een vroegtijdig einde gekomen.

De zittingsdag, die eigenlijk pas om half zes afgelopen zou zijn, eindigde rond drie uur na een wrakingsverzoek van advocaat Wim Anker.

Anker wraakte de rechtbank nadat duidelijk werd dat de rechters geen gehoor gaven aan het verzoek van de advocaten van Robert M. en Richard van O. om de ouders van de slachtoffertjes in de zedenzaak geen spreekrecht te geven.

M. en zijn advocaat vinden dat de rechtbank meer kijkt naar de belangen van de slachtoffers en de ouders dan naar de belangen van de verdachte. Ze eisen daarom nieuwe rechters.

M. vroeg zich af of Nederland een rechtsstaat is of 'een ontwikkelingsland', waar degenen met de beste banen en connecties het recht naar hun hand kunnen zetten. Hij zei dat hij beseft dat er 'strafrechtelijke gevolgen' voor hem in het verschiet liggen, mede door zijn eigen bekentenis. Maar hij wil die gevolgen alleen aanvaarden als zij worden bepaald door rechters die in zijn ogen onpartijdig zijn.

Tijdens eerdere zittingen bekroop hem al het gevoel dat de rechters die zijn zaak behandelen dat niet zijn. 'Keer op keer zag ik in de formuleringen: het achterliggend oordeel staat al vast. Dan kun je de hele zaak ook wel schriftelijk afhandelen.'

Het Openbaar Ministerie is het niet met de wraking eens. De advocaten van Richard van O. sloten zich niet bij het verzoek aan.

Dinsdagmorgen komen drie andere rechters in een zogeheten wrakingskamer bijeen, om op een openbare zitting het wrakingsverzoek aan te horen en erover te beslissen. De rechters van Robert M. hebben al aangegeven dat zij bij die gelegenheid willen worden gehoord. Het eigenlijke proces kan pas verder nadat over het wrakingsverzoek is beslist.

Vorig jaar werd de rechtbank in Amsterdam 50 keer gewraakt. Geen van die verzoeken slaagde.