Politiek

Raad uit kritiek op reis Gehrels

15 maart 2012, 12.23 uur · Aangepast 16 augustus 2012, 18.41 uur

Whatsapp

Wethouder Carolien Gehrels van de PvdA wordt vanuit de gemeenteraad bekritiseerd vanwege het volgen van een cursus in de VS.

Dit meldt Binnenlands Bestuur. Gehrels is in de Verenigde Staten voor het volgen van een persoonlijke leiderschapscursus bij het International Visitors Leadership Program. Het gaat om een cursus van drie weken voor ambitieuze en aanstormende politici uit Europa.

De cursus wordt betaald door haarzelf en de Amerikaanse overheid. De gemeenteraad heeft toch kritiek. 'Het is opvallend dat ze geen onbetaald verlof heeft aangevraagd voor deze persoonlijke studiereis. Ze wordt gewoon doorbetaald. Hetzelfde geldt voor haar staf. Bij elkaar kost dat tienduizenden euro's,' aldus SP-voorman Laurens Ivens. Hij twijfelt aan de noodzaak van deze dienstreis. 'Ik weet echt niet hoeveel wij als gemeente zullen hebben aan de inspiratie en ervaring die zij tijdens deze trip opdoet.'

Ook CDA-raadslid Marijke Shahsavari heeft kritiek: 'Waarom moet dit middenin het politieke seizoen? Ze had beter in het zomerreces weg kunnen gaan. We vinden de timing dus niet handig.' Raadslid Roderic Evans-Knaup van Red Amsterdam zet eveneens grote vraagtekens bij het nut van de reis. 'Wij vragen ons af of haar deelname hieraan primair bedoeld is om de band tussen Amsterdam en de VS te versterken of om het cv van mevrouw Gehrels te verfraaien.' Hij wil dat wethouders hun dienstreizen vooraf inhoudelijk bespreken met de raad. 'De raad heeft dan de mogelijkheid om mee te denken over het doel en kan daar dan nog iets aan toevoegen.'

Omdat Gehrels nog in Amerika zit, kan ze zelf niet reageren. Haar voorlichter wil het volgende kwijt: 'De wethouder is in de VS als vertegenwoordiger van de stad Amsterdam en is daar om handelscontacten op te doen. We zijn een internationale stad en moeten onze buitenlandse contacten en handel op pijl houden. Dat is goed voor onze economie en werkgelegenheid.' Verder belooft Gehrels dat ze in de raad een toelichting zal geven over de inhoud van haar reis.

Whatsapp