Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Occupy Beursplein moet donderdag weg

19 maart 2012, 13.49 uur · Aangepast 21 maart 2012, 09.41 uur

Occupy Amsterdam moet voor komende donderdag 10.00 uur vertrokken zijn van het Beursplein.

Dit heeft burgemeester Van der Laan per brief aan de Occupy'ers laten weten. De demonstranten moeten onder meer weg omdat ze zich niet houden aan de regels die de gemeente aan het protest had gesteld.

Zo slapen er meer mensen dan toegestaan en zouden de omstandigheden op het plein zijn verslechterd. 'Een handvol demonstranten die continu aanwezig is op het Beursplein blijft alcoholisten en daklozen aantrekken. Hetgeen gepaard gaat met overlast en onrust.'

Omwonenden, ondernemers, politie, GGD, stadsdeel en brandweer hebben aan de bel getrokken. Ook stelt de burgemeester dat er een 'afname wordt opgemerkt van activiteiten die vallen onder het recht op demonstratie.' Verder staat er voor 25 maart een activiteit gepland op het Beursplein en begint het terrasseizoen weer. Hoogste tijd dus dat Occupy zijn biezen pakt.

Van der Laan geeft aan dat Occupy wat hem betreft nog steeds op een andere locatie, 'zoals een locatie op de Zuidas', verder mag. Ook heeft de burgemeester geen probleem met een reeks demonstraties die de Occupy-beweging vanaf 11 maart elke zondag tussen 16.00 en 18.00 uur wil houden.

Occupy nam half oktober bezit van het Beursplein. Aanvankelijk bezetten de demonstranten het hele plein. Later moesten zij hun kamp inkrimpen en zich aan strengere eisen van de burgemeester houden.

Vorige maand zei de burgemeester tegen de leden van de gemeenteraad dat hij de Occupy'ers niet te veel wilde pushen om hun tentenkamp op te breken. Dan zouden ze volgens hem juist minder snel hun biezen pakken. Dat kwam hem op kritiek van collegepartij VVD en oppositiepartij D66 te staan.