Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weteringcircuit onder water door N/Z-lijn

22 maart 2012, 11.55 uur · Aangepast 23 maart 2012, 16.19 uur

De modderpoel die vanochtend is ontstaan op het Weteringcircuit is het gevolg van werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn.

Dit meldt een woordvoerder van de dienst Noord/Zuidlijn aan AT5. Boor Molly is donderdagochtend begonnen met boren onder het plein en stuitte daar op onverwacht poreuze grond. Hierdoor lekte boorvloeistof weg. Omdat er onder hoge druk geboord wordt, lekte de vloeistof weg naar boven en ontstond er een modderpoel  op het Weteringcircuit.

De vloeistof, bentoniet genaamd, is niet gevaarlijk, benadrukt een woordvoerder. Op het moment dat het lek werd ontdekt is de druk in de boorschacht verlaagd, waarna de vloeistof weer 'gewoon' naar beneden lekte.

Door de kracht van het lek spoelde een deel van het wegdek weg. 'De grond in dit gebied is poreus, omdat er veel gebouwd wordt, onder meer aan station Vijzelstraat', stelt een woordvoerder. 'Dit is de eerste keer dat dit gebeurt, maar we houden altijd rekening met dit soort ongevallen'. Het lek had volgens de dienst Noord/Zuidlijn ook onder een woning kunnen ontstaan. 'Zeg nooit nooit, maar in de regel is de grond onder huizen compacter en dus stabieler. De kans op lekkage onder een woning is dus klein.'

Kijk hier naar een filmpje.