Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Nerveuze Bakker voor rechter

26 maart 2012, 09.32 uur · Aangepast 26 maart 2012, 17.47 uur

Als maandag alles volgens planning verloopt, formuleert het Openbaar Ministerie (OM) zijn strafeis tegen Keith Bakker.

UPDATE 15.40 uur

Keith Bakker hoort zeven jaar tegen zich eisen door het OM. Daarnaast wil het Openbaar Ministerie dat Bakker zich tien jaar onthoudt van het geven van hulpverlening. Bij het aanhoren van de strafeis, zucht Bakker en legt zijn gezicht in de handen.

UPDATE 12.40 uur
Keith Bakker geeft aan vreselijk spijt te hebben van zijn daden. 'U kunt zich niet voorstellen hoeveel spijt ik heb,' zegt hij maandagmiddag tegen de rechter. Hij durft niet naar de aanwezige mensen te kijken uit schaamte. 'Er zijn zoveel mensen door mij gekwetst.'

Bakker wil graag af van zijn verslaving. 'Als ik mensen toelaat om me te helpen val ik niet terug.' Door de arrestatie die volgde op de aanklacht tegen Bakker miste hij onder meer de geboorte van zijn kind. 'Dat vind ik misschien wel het allerergste.'

Het ziet er naar uit dat de strafeis tegen Bakker toch nog vandaag bekend wordt. Rond vier uur moet het OM de eis formuleren.

UPDATE: 12.05 uur
Slachtoffers eisen forse schadevergoedingen van Bakker. Drie slachtoffers willen elk tienduizend euro voor immateriële schade. Verder eist een slachtoffer ruim vierduizend, en een dertigduizend euro voor materiële schade, zoals mislukte of nieuwe therapie.

UPDATE 11.40 uur
Een meisje vertelt aan de rechtbank dat ze door Bakker zou zijn misbruikt op de avond dat ze hem vertelde in het verleden seksueel te zijn misbruikt. Ze lijdt nu aan chronische stress en heeft naar eigen zeggen geen vertrouwen meer in mannen.

UPDATE 11.00 uur
Keith Bakker vervalt in het Engels op momenten dat hij lastige vragen moet beantwoorden. Hij geeft aan het moeilijk en pijnlijk te vinden om te reageren op de vele verklaringen van mogelijke slachtoffers.

De rechtbank laat weten dat het onzeker is of het OM vandaag al aan de eis toekomt.

UPDATE 10.20 uur
Bakker maakt een nerveuze indruk in de rechtszaal. Hij beweegt veel en schudt met zijn hoofd als de rechter een verklaring voorleest.

De verslavingsdeskundige maakte zich eerder deze ochtend boos om de verklaring van een ex-cliënt. Bakker beweert dat deze dame nooit een cliënt van hem is geweest 'omdat ze veel te mooi was'. Het meisje had 'de mooiste borsten van Nederland,' en is volgens Bakker nooit op intake-gesprek geweest.

UPDATE: 09.45 uur
Keith bakker laat weten dat het niet zo goed met hem gaat. Hij verklaart ten tijde van het vermeende misbruik erg eenzaam te zijn geweest en misbruik te hebben gemaakt van de vriendschap van een van de vrouwen die aangifte tegen hem heeft gedaan.

Het OM geeft aan een nieuwe getuige te willen horen in de zaak.

Bericht 08.00 uur
De 51-jarige verslavingsgoeroe wordt verdacht van seksueel misbruik van negen meisjes en vrouwen. Bakker heeft toegegeven dat hij seks met hen heeft gehad. Twee meisjes waren pas 15 jaar oud.

Twee slachtoffers zeiden vrijdag in de rechtszaal dat hun vertrouwen in mensen, mannen in het bijzonder, ernstig is geknakt door wat zij met Bakker hebben meegemaakt. De zaak kwam eind 2010 aan het rollen, toen twee slachtoffers aangifte deden.

Volgens justitie heeft Bakker misbruik gemaakt van zijn overwicht, dat hij alleen al door zijn leeftijd had. Bakker liet de kwetsbare vrouwen en meisjes afzonderlijk van elkaar in zijn huis slapen, om daar seks met ze te hebben. Hij deed dit in 2009 en 2010 en niet alleen in Amsterdam, maar ook in Spanje. Daar was Bakker voor opnamen voor het tv-programma Family Matters. Bakker zegt dat hij in die periode 'totaal de weg kwijt was' en dat hij verslaafd was aan seks.