Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Onderzoek naar miljoenenfraude GVB

29 maart 2012, 16.21 uur · Aangepast 20 juni 2012, 18.10 uur

Het GVB gaat onderzoek doen naar een mogelijke miljoenenfraude bij het ov-bedrijf.

Bij het GVB zijn volgens De Telegraaf miljoenen verdwenen door fraude. De toenmalige raad van bestuur wist volgens het dagblad van de situatie, maar zou niets hebben gedaan. De bestuursvoorzitter van destijds, Gertjan Kroon, is nu directeur van Trans Link Systems, de organisatie achter de ov-chipkaart. Een woordvoerster laat weten dat Kroon niet wil reageren.

De fraude vond vooral plaats rond het chipkaartproject, blijkt uit documenten en e-mails die in handen zijn van De Telegraaf.  OV-bedrijf GVB laat een onafhankelijk feitenonderzoek doen naar mogelijke fraude. Dit nadat het berichten heeft gekregen dat er 'onregelmatigheden' zijn geweest rond de invoering van de ov-chipkaart. Dat zei een woordvoerster donderdag.

De woordvoerster van het ov-bedrijf kon vrijdag geen details geven over de mogelijke fraude. De huidige directeur, Bart Schmeink, twijfelt in elk geval niet aan de integriteit van het GVB. Er is vooralsnog geen aangifte gedaan.

Het stadsbestuur is woensdag telefonisch door de algemeen directeur van het GVB geïnformeerd en laat zich maandag nader informeren door de algemeen directeur en de Raad van Commissarissen. Het college betrekt bureau Integriteit van de gemeente bij het vervolg. Het College benadrukt dat integriteit in Amsterdam op geen enkele wijze ter discussie mag staan.