Ajax op titelkoers na verpletterende zege

12 april 2012, 01.17 uur · Aangepast 18 april 2012, 09.51 uur

Ajax heeft woensdagavond als enige van de 6 titelkandidaten in de eredivisie gewonnen.

Reacties: 'Duel duurde maar drie minuten'

De koploper haalde uit bij sc Heerenveen (5-0), dat na 3 minuten doelman Brian Vandenbussche met een rode kaart verloor.

Theo Janssen benutte de strafschop die de keeper van de thuisclub had veroorzaakt. Met verzorgd en aanvallend positiespel haalde Ajax voor rust een hoog rendement uit de speler meer op het veld. Ismaïl Aissati zorgde na 19 minuten fraai voor 0-2. De Jong bezorgde zijn ploeg met 3 treffers (25e minuut, 45e minuut en 63e minuut) een onverwacht hoge zege (0-5).

SC Heerenveen stond er bij en keek er naar. De thuisploeg zwaaide na de snelle tegenvaller nog net niet met de witte vlag en mocht niet mopperen dat de nederlaag tot 0-5 beperkt bleef. De winnende trainer Frank de Boer gunde de van langdurig blessureleed herstelde Derk Boerrigter, Gregory van der Wiel en Kolbeinn Sigthorsson nog speeltijd.

Hij heeft inmiddels goede hoop dat Ajax een krankzinnig seizoen met de veelbesproken revolutie van Johan Cruijff, een overvolle ziekenboeg en een dronken supporter die AZ-doelman Esteban aanviel alsnog met de landstitel gaat afsluiten. Ajax koestert 5 speelronden voor het einde van de competitie een voorsprong van 3 punten op AZ, dat zaterdag op bezoek bij PSV gaat. FC Twente (5 punten), Feyenoord (6 punten), PSV en sc Heerenveen (7 punten) volgen op grotere achterstand.