Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brood en spelen

23 april 2012, 12.19 uur

“Ben ik de enige bezoeker?” vraag ik half grappend, terwijl zij voor mij de trap naar de expo neemt en de deur heropent. Inderdaad. Er is niemand komen opdagen,,,

Het Oostenburgeiland is in het proces om ontwikkeld te worden tot iets stedekundig boeiends. Ondertussen laten ze de enorme loodsen van Stork natuurlijk niet leeg staan maar worden ze in gebruik genomen door allerlei avontuurlijks. Zoals Mediamatic in de Van Genthallen.

Mediamatic is een kekke stichting die al 30 jaar kunstzinnige dingen doet in de stad, tegenwoordig op Oostenburg dus en ook in het ABN-gebouw in de Vijzelstraat. Ze houden zich bezig met “culturele ontwikkelingen die gepaard gaan met nieuwe technologieën, en nieuwe technologieën die culturele ontwikkelingen veroorzaken”. Ze hebben ook, hoe modern, een übercoole online dating service (singles, check that out!).

Voor u bezocht in de Van Genthallen: Energy Battlefield, een levensgroot interactief bordspel voor 4 teams gepositioneerd in een geglobaliseerde utopische toekomst (een soort Risk zonder grenzen) waarin de bedoeling is een oplossing voor de wereld energieproblematiek te vinden.

Beneden voor de open deur staat een jonge vrouw. Ze vraagt in het Engels of ik voor Mediamatic kom. Ja, zeg ik. “Ben ik de enige bezoeker?” vraag ik half grappend, terwijl zij voor mij de trap naar de expo neemt en de deur heropent. Inderdaad. Er is niemand komen opdagen (op een zaterdag, sic) en ze was van plan om naar huis te gaan. Ze laat mij binnen. Bij het aanschouwen van de desolate opstelling wil ik rechtsomkeer maken, maar ze voegt snel toe dat ik de 5 euro entrée niet hoef te betalen. Nou, dan kan ik best even een kijkje nemen, niet waar? De luiken zijn gewoon open, en laten het daglicht overvloedig binnen. Wat normaal een schouwspel van kleuren en licht in het halfdonker zou zijn  (de tien meter lange walvis die aan het plafond hangt zou verlicht moeten zijn), is nu een kale bedoening: blokjes hout in vier kleuren, vakken getekend op de vloer boven een reusachtige wereldkaart.

Achter in de zaal ligt een kanariepietje te sterven in een een halfopen plexiglas bol die aan het plafong hangt. Ik vraag naar de andere exposities in het gebouw: de Mind Igloo, bijvoorbeeld, maar helaas is het team daar ook vertrokken, bij gebrek aan bezoekers.

Luide bastonen dringen door de metersdikke muren. In de lasergameslocatie ernaast is het een drukte van belang. Dáár is wel belangstelling voor. Niet voor idealisme, goede doelen voor elitaire hoogopgeleiden, en hippe bedenksels om de wereld te redden. Brood en spelen wil men. In de 21ste eeuw misschien wel meer dan ooit.

Terwijl ik beteuterd over deze schokkende zaken nadenk valt het kabinet.