Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kritiek op gedicht dodenherdenking

26 april 2012, 09.25 uur · Aangepast 26 april 2012, 20.38 uur

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt het niet kunnen dat tijdens de dodenherdenking op de Dam een gedicht wordt voorgelezen over een man die zich aansloot bij de Waffen-SS.

Volgens het centrum wordt de SS'er daarmee op eenzelfde niveau gezet als de echte slachtoffers van het nazibewind, terwijl veel SS'ers bloed aan hun handen hebben.

CIDI-directeur Ronny Naftaniel heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat de dodenherdenking organiseert, woensdag in een brief opgeroepen het gedicht niet te laten voordragen op 4 mei. Vooral de slachtoffers moeten die dag worden herdacht, niet de daders, aldus Naftaniel.

Het gaat om een gedicht van de 15-jarige scholier Auke de Leeuw, die daarin schrijft over zijn oudoom die een 'verkeerde keuze' heeft gemaakt door zich aan te melden bij de Waffen-SS.

Het CIDI vindt het niet passend om juist tijdens de dodenherdenking de gevolgen van die foute keuze gelijk te stellen aan de dood van verzetshelden, Joden en andere slachtoffers van het naziregime. Dat is 'een belediging naar allen die als daadwerkelijk slachtoffer het leven lieten', schrijft Naftaniel.

Hij spreekt van een hellend vlak waarop het ook mogelijk zal zijn 'om Eichmann ooit als slachtoffer te herdenken'. Adolf Eichmann was een van de belangrijkste organisatoren van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het hele gedicht is te vinden bij Omroep Brabant.