Start van hoofdcontent

Stad

nl

De metro onveilig

30 april 2012, 14.13 uur · Aangepast 1 mei 2012, 12.04 uur

Noem mij hard en realistisch, maar ik heb nooit anders verwacht. Een uitslaande brand! In een metrostation! Natuurlijk vallen er doden bij.

De ondergrondse blijkt onveilig te zijn en zou gesloten moeten worden voor het publiek, zegt de Dienst Milieu en Bouwtoezicht. Wethouder van verkeer Eric Wiebes laat de metro momenteel opknappen maar wil niets weten van sluiting: "Ook al voldoen we momenteel nog niet aan de eisen voor tunnelveiligheid, dit betekent niet dat metroverkeer op de Oostlijn onverantwoord is," schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Ik geef hem groot gelijk. De Dienst Milieu en Bouwtoezicht baseert zich op een rapport van adviesbureau Arcadis. Op de radio hoorde ik hun berekeningen: in geval van een uitslaande brand enkele tientallen slachtoffers, op Centraal bij topdrukte zoals op Koninginnedag zelfs honderd. Noem mij hard en realistisch, maar ik heb nooit anders verwacht. Een uitslaande brand! In een metrostation! Natuurlijk vallen er doden bij. Doen alsof die tien doden in absolute zin te voorkomen zijn komt mij verwrongen over. Adviesbureau Arcadis. Wie zijn die gasten? Wethouder Wiebes houdt zijn poot stijf. Hij weet natuurlijk wel beter dan te luisteren naar de zoveelste wijsneuzen die, nog nat achter de oren, hem voor exorbitante bedragen komen vertellen hoe hij zijn toko moet runnen. Er hangt een vreemde geur rond de kwestie.

Het is immers recessie. Vooral de bouw heeft daar last van. Alleen de projecten in uitvoering worden nog afgemaakt, er komen geen aanbestedingen bij. Al die bouwvakkers moeten doorbetaald of ontslagen. Dat doet pijn. Een kat in het nauw maakt rare sprongen: ik zou er niet verbaasd van opkijken als er uit “een bepaalde hoek” flink wat cash vrijgemaakt werd om de conjunctuur ietwat te sturen, om het eufemistisch te stellen.

We zullen de komende tijd meer van zulke zogenaamde onafhankelijke adviezen horen, is mijn voorspelling.