Start van hoofdcontent

Stad

nl

Angst bij stad om krakersdemonstratie

1 mei 2012, 18.51 uur · Aangepast 5 mei 2012, 19.12 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is bezorgd dat een demonstratie van krakers dinsdagavond uit de hand loopt.

Hij heeft daarom besloten dat de demonstranten geen met hout of tapijt verstevigde spandoeken mogen meenemen en geen bivakmutsen of andere gezichtsbeperkende kleding mogen dragen. Ook stokken en slag- en steekwapens zijn taboe.

Op internet en op de gevel van het voormalige kraakpand Vrankrijk is een demonstratie aangekondigd voor 19.00 uur op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Het gaat volgens de aankondiging om een 'anarchistische antikapitalistische demonstratie' tegen onder meer 'de aasgieren van de politiek en de multinationals'.

De politie heeft aanwijzingen dat bij het protest mensen aanwezig zijn van het zogeheten zwarte blok, een gewelddadig onderdeel van de kraakbeweging. Een demonstratie op 1 oktober 2010 in Amsterdam tegen het kraakverbod, waarbij ook leden van het zwarte blok aanwezig waren, liep flink uit de hand.

Van der Laan 'heeft ernstige vrees voor openbare ordeverstoringen en ernstige wanordelijkheden', maar wil het protest niet verbieden omdat hij het recht op demonstreren hoog in het vaandel heeft staan. De actie is overigens niet aangemeld, waardoor de gemeente niet heeft kunnen overleggen met de organisatoren.