Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wildersfonds voor vluchtelingen

5 mei 2012, 14.33 uur · Aangepast 8 mei 2012, 10.03 uur

Hoogleraar Meindert Fennema heeft bij zijn afscheid aangekondigd dat hij een fonds gaat oprichten voor afgestudeerde vluchtelingen.

Het fonds zal worden bekostigd met de royalties van het biografische boek Geert Wilders - Tovenaarsleerling, dat Fennema heeft geschreven, zo schrijft Het Parool.

De hoogleraar politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam wilde het fonds in eerste instantie de Geert Wilders Moslima Award noemen. 'Dat zou meteen de aandacht trekken. Uiteindelijk heb ik ervan afgezien. Het zou kandidaten kunnen afschrikken. Maar het belangrijkste bezwaar is dat Wilders waarschijnlijk meteen een rechtszaak zou beginnen om het gebruik van zijn naam in één begrip met zijn grote vijand te laten verbieden,' aldus Fennema.

Het fonds heet dan ook de Peter Baehrprijs, naar de in 2010 overleden hoogleraar mensenrechten en stelt de komende vijf jaar jaarlijks 10.000 euro beschikbaar aan een vluchteling die in Nederland wil promoveren. Voor vluchtelingenpromovendi waren tot op heden nog geen beurzen beschikbaar.