Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 wil 1500 ambtenaren ontslaan

5 mei 2012, 18.06 uur · Aangepast 6 mei 2012, 15.28 uur

In het tegenvoorstel van D66 op de begroting van 2013 staat dat de gemeente 140 miljoen euro kan bezuinigingen door 1500 ambtenaren te ontslaan en van de leegstaande kantoren aan de rand van de stad een 'gemeentecampus' te maken.

Uit onderzoek van Het Parool blijkt dat Amsterdam veel meer ambtenaren in dienst heeft dan andere gemeenten. Hier zijn per 1000 inwoners negentien ambtenaren aan het werk, terwijl dat er in de rest van Nederland gemiddeld elf zijn. Deze ambtenaren kosten per Amsterdammer gemiddeld zo'n 7900 euro per jaar.

D66 vindt dat de gemeente steviger in eigen vlees moet snijden. 'Daarmee voorkomen we dat die lasten bij Amsterdammers terechtkomen door verhoging van de ontroerendezaakbelasting of de parkeertarieven,' zegt fractievoorzitter Jan Paternotte.

De partij heeft berekend dat het schrappen van 1500 voltijds banen een besparing van 75 miljoen euro per jaar oplevert. Paternotte stelt dat Amsterdam makkelijk met minder ambtenaren kan, aangezien er door de bouwstop minder wordt gewerkt en omdat grote infrastructuurprojecten zijn uitgesteld.

Daarnaast wil hij dat de gemeente efficiënter en projectmatiger gaat werken. 'Daardoor kan de vaste formatie omlaag en is er ruimte om specialistische kennis in te huren.'

De partij wil nog meer bezuinigen door de gemeente naar de rand van de stad te verhuizen, het aantal gemeentebalies te verminderen, diensten gezamelijk in de laten kopen en papierloze, flexibele werkplekken te creëren. Dit zou een besparing van nog eens 140 miljoen opleveren.