Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Flink minder subsidie voor Stedelijk

8 mei 2012, 19.23 uur · Aangepast 10 mei 2012, 17.00 uur

Het Stedelijk Museum moet bijna twee miljoen euro bezuinigen. De gemeente stelt waarschijnlijk in plaats van 12,5 miljoen euro het komende jaar 10,6 miljoen euro subsidie beschikbaar op een begroting van 14 miljoen euro.

Dit meldt het NRC Handelsblad dinsdag op basis van een brief van de Amsterdamse Kunstraad. De Gemeenteraad neemt het advies van de Kunstraad in de regel over.

In de brief, die dinsdag wordt overhandigd aan de gemeente, wordt het Stedelijk aangeduid als 'een groot knelpunt'. In de brief worden de hoofdlijnen van het advies van de Kunstraad, dat 15 juni verschijnt, geschetst.

Het museum diende een subsidie-aanvraag in van 15,5 miljoen euro. De Kunstraad spreekt van een onoverbrugbaar verschil en vindt dat het museum geen rekening heeft gehouden met de huidige economische en politieke situatie.

De komende jaren bezuinigt Amsterdam 6,5 miljoen euro op kunstinstellingen. Het Stedelijk heeft, in tegenstelling tot andere instellingen, geen rekening gehouden met deze bezuinigingen, aldus de Kunstraad. Ook heeft het museum onvoldoende geanticipeerd op de problemen die ontstonden rond de verbouwing. Die begon in 2004, maar liep in totaal vier jaar vertraging op. Ook viel de verbouwing flink duurder uit dan aanvankelijk gepland.

Het Stedelijk gaat 23 september weer open voor publiek.