Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onrust op VU over dreigend massa-ontslag

10 mei 2012, 10.50 uur · Aangepast 11 mei 2012, 19.29 uur

Medewerkers van de Vrije Universiteit (VU) hebben een brandbrief geschreven over een geplande reorganisatie die 400 voltijdbanen gaat kosten en 33 miljoen euro aan bezuinigingen op moet leveren. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

De brief verschijnt donderdag in het universiteitsblad Ad Valvas. De medewerkers willen het College van Bestuur een halt toeroepen. 'Het lijkt wel alsof de VU wordt gekoloniseerd', schrijven ze. 'De universiteit wordt geleid door bestuurders die geen hart lijken te hebben voor onderwijs en onderzoek.'

Faculteiten van de universiteit moeten fuseren en diensten als de bibliotheek en ict-afdeling verliezen volgens de plannen hun zelfstandigheid. Bijna een derde van het ondersteunende personeel moet worden geschrapt.

De brandbrief is ondertekend door 'Verontruste VU'ers'. Een groep mensen die volgens henzelf 'een breed gedragen gevoel' binnen de VU vertegenwoordigt. Navraag van Ad Valvas leert dat onder meer vakbond AbvaKabo bij de groep betrokken is. Voor 23 mei hebben de ontevreden medewerkers een manifestatie gepland.