Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pand Stevinstraat alsnog gekraakt

18 mei 2012, 23.53 uur · Aangepast 21 mei 2012, 15.10 uur

Krakers zijn vrijdagavond een pand in de Simon Stevinstraat binnengegaan dat ze afgelopen zondagavond ook al wilden bezetten. De politie heeft niet ingegrepen.

(Foto: Martin Damen)

Tientallen krakers waren ter plaatse in de Simon Stevinstraat in de Watergraafsmeer. Ze hebben de woning van binnenuit gebarricadeerd. Ook hadden ze de straat deels versperd met ijzeren hekken. De meeste krakers en sympathisanten zijn na hun actie weer vertrokken. Een kleine groep is achtergebleven in het pand. Een grotere groep liep na de kraak via de Linnaeuskade naar het gekraakte dierenasiel op de Polderweg.

De politie pakte zondag 38 krakers op die dezelfde leegstaande woning, die gerenoveerd zal worden, wilden kraken. Velen van hen deden in de dagen erna aangifte tegen de politie omdat die zich schuldig zou hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging en buitenproportioneel geweld.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam erkende vrijdagavond in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester dat er zondag dingen zijn misgegaan. Op videobeelden die een omstander maakte, lijkt het erop dat een agent herhaaldelijk op een groep krakers inslaat met een wapenstok. ,,De Amsterdamse politie is daadkrachtig maar ook humaan. Daar kan ik u echt honderden voorbeelden van geven na bijna twee jaar burgemeester te zijn. Dat gezegd hebbend ziet dit er niet goed uit’’, aldus Van der Laan. ,,Daar draait de politie zelf ook niet omheen. Er wordt altijd een geweldsrapportage gemaakt. En die zal hier wel aanleiding zijn om goed erop te reflecteren wat daar nou mis is gegaan, want er is iets misgegaan.’’

Bij de kraakactie van zondagavond zijn volgens Kraakgroep Oost meerdere krakers mishandeld door agenten. Daarbij liepen arrestanten letsel op, uiteenlopend van kneuzingen en blauwe plekken tot hersenschuddingen en bijtwonden van een politiehond.