Start van hoofdcontent

Stad

nl

M. moet slachtoffers bijna 5 ton betalen

21 mei 2012, 13.58 uur · Aangepast 23 mei 2012, 13.33 uur

Robert M. moet de door hem misbruikte kinderen in totaal bijna 467.000 euro betalen wegens de immateriële schade die ze hebben geleden.

Richard van O. moet in totaal bijna 365.000 euro neertellen.

Een verzoek voor een vergoeding voor materiële schade wees de rechtbank af. Zij vindt deze claim te ingewikkeld voor een strafproces en vindt dat de civiele rechter er maar naar moet kijken. Ook een verzoek voor een vergoeding voor immateriële schade voor de ouders werd afgewezen, omdat zij geen 'rechtstreeks slachtoffer' zijn.

Als daders een schadevergoeding aan slachtoffers niet betalen, moeten ze normaal gesproken maximaal een jaar extra de cel in. De rechtbank wijkt daar nu van af. Voor ieder kind aan wie ze niet betalen, krijgen de verdachten één dag extra. M. is veroordeeld voor het misbruiken van 67 kinderen. De rechtbank doet dit omdat de twee lang moet zitten en omdat zij wil voorkomen dat de opgelegde schadevergoeding in feite een 'extra gevangenisstraf' wordt.

De overheid schiet een dergelijke schadevergoeding sinds enige tijd voor aan slachtoffers en verhaalt die vervolgens op de daders. Zij heeft vervolgens tientallen jaren de tijd om het geld te incasseren. M. en Van O. hebben tijdens de zitting gezegd dat ze geen cent te makken hebben. Zo hadden ze wel een woning in Amsterdam-West, maar die hebben ze na hun aanhouding met verlies moeten verkopen.