Start van hoofdcontent

Politiek

nl

SP tegen miljoenen voor grachtenfeest

23 mei 2012, 10.43 uur · Aangepast 23 mei 2012, 22.19 uur

De SP is tegen de miljoenen euro's die de gemeente wil uitgeven voor een 'grachtengordelfeestje' volgend jaar.

Volgend jaar bestaan de grachten 400 jaar en dat wil de gemeente vieren. Er komt een feest dat gericht is op toeristen en het moet ondernemers in de stad 76 miljoen euro aan extra inkomsten opleveren.

Financiering werd gezocht bij het bedrijfsleven en subsidie uit potjes voor toerismepromotie, maar dat lijkt niet helemaal gelukt, want Lodewijk Asscher wil nu al 2,8 miljoen euro bijdragen aan het feest. 'Zomaar miljoenen euro's van de Amsterdammers in de grachten smijten valt zeker nu niet uit te leggen. Terwijl in Amsterdam vorig jaar de rijen bij de voedselbank en de schuldhulpverlening toenamen, is deze miljoenenuitgave niet te verantwoorden', zegt SP-fractievoorzitter Laurens Ivens.

Volgens Ivens is nu al berekend dat de gemeente zelf maximaal een miljoen euro kan verdienen aan het feestje, dus dat zou sowieso verlies betekenen. 'Het is heel opvallend dat het stadsbestuur haar eigen begrotingsregels nu gaat breken voor dit feestje', aldus Ivens, die vindt dat het bedrijfsleven moet betalen voor het feest.