Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dakloze René: 'Twitter is gebakken lucht'

30 mei 2012, 18.44 uur · Aangepast 7 juni 2012, 15.23 uur

Dakloze René stopte na een half jaar met twitteren. Hij kreeg nare berichten en het ging hem beheersen.

René twitterde sinds september met de account @DaklozeRene. Hij deelde zijn leven als dakloze, bijvoorbeeld de avonturen die je meemaakt op de Wallen en bij het Leger des Heils.

Onlangs stopte hij. 'Ik had 640 volgers, dat voelde als een hele last', zegt hij. Met veel volgers had hij geen interactie, het was een soort 'zwijgende klont'. 'En ik had wat lullige tweets gekregen', vertelt René. Mensen schreven naar hem dat alle daklozen psychisch gestoord en verslaafd zouden zijn.

Ook had hij een vervelende ontmoeting via Twitter. Een vrouw wilde graag een rondleiding en ging hem na hun afspraak belachelijk maken op Twitter. 'Ik voelde me afgezeken', vertelt René. 'Al met al heb ik een opwelling alles gewist.'

'Het was een verbazende ervaring', zegt René nu. 'Het was helemaal nieuw voor me en ging me beheersen. Aan de andere kant vond ik het een wassen neus en gebakken lucht.' Rond kerst twitterde hij zijn bankrekeningnummer en vroeg iedereen om een euro. Er kwam niks binnen. Toen het koud was deze winter vroeg hij op Twitter om een slaapplek. Er kwamen geen reacties.

Toch is hij gemengd enthousiast over het medium. Een positieve ervaring was Georgina Verbaan. Via Twitter kwam René met haar in contact en de actrice heeft hem een figurantenrol in 't Schaep met de 5 Pooten beloofd.

Overigens is René inmiddels weer begonnen met Twitter, maar nu met een nieuwe naam en hij volgt alleen nog maar de mensen die hij echt leuk vindt.