Start van hoofdcontent

Stad

nl

Einde aan controles op fietsen zonder licht

1 juni 2012, 10.30 uur · Aangepast 2 juni 2012, 12.48 uur

De verkeersteams van de politie stoppen met specifieke controles op fietsen zonder licht. Dat meldt Trouw vrijdag. Ook gerichte controles op niet handsfree bellen verdwijnen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat niet is bewezen dat fietsen zonder licht gevaarlijker is dan fietsen met licht. En mensen bellen weliswaar vaker handsfree, maar uit onderzoek blijkt dat dat net zo gevaarlijk is als bellen met de telefoon in de hand.

De politie neemt de aanbevelingen over uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Dat de verkeershandhavingsteams (VHT's) van van de politie zich niet meer richten op fietsers zonder licht is volgens het OM logisch. 'In Nederland wordt na een fietsongeluk niet bijgehouden of iemand het licht aanhad,' stelt een woordvoerder. 'We weten niet of het gevaarlijk is. Het is zelfs denkbaar dat fietsers zonder licht juist beter opletten.'

Het is niet zo dat er straks helemaal geen boete meer volgt voor bijvoorbeeld fietsers zonder licht. Alleen de gerichte controles verdwijnen, om zo meer tijd vrij te maken voor controles op gevaarlijker verkeersgedrag.