Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raad ziet wel wat in auditie straatartiesten

1 juni 2012, 15.42 uur · Aangepast 3 juni 2012, 11.43 uur

Het voorstel van het CDA om straatartiesten auditie te laten doen voor ze in Amsterdam mogen optreden kon donderdag op een meerderheid reken in de gemeenteraad.

Dit meldt Het Parool vrijdag. De CDA-fractie liet gisteren weten zo snel mogelijk met voorstellen te komen die bepalen hoe de kunsten van de artiesten kunnen worden beoordeeld. 'Want', zo stelt de partij, 'het moet geen ordinaire toestand worden. Geen Idols voor straamuzikanten,' stelt CDA-raadslid Diederik Boomsma.

Het plan kon donderdag rekenen op steun van de PvdA en de VVD en heeft daarmee een meerderheid in de raad. Het CDA wil nog voor de zomer met deze partijen om tafel om een werkbaar plan in te dienen.

Met name op de Dam zorgen straatartiesten met enige regelmaat voor overlast. Ondernemers klagen over intimidatie en overlast door muzikanten, levende standbeelden en andere straatartiesten.

Overigens hoeven we niet te vrezen dat er straks alleen nog maar conservatoriumstudenten staan te pingelen op de Dam. 'We moeten die bedelende straatartiesten aanpakken, maar we moeten wel voorkomen dat straks alleen nog maar geschoolde muzikanten en artiesten de kans krijgen om op te treden,' stelt PvdA-raadslid Geke van Velzen in de krant.