Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Helikopterkat is wereldnieuws

6 juni 2012, 13.02 uur · Aangepast 7 juni 2012, 20.29 uur

De Nederlandse kunstenaar Bart Jansen is met zijn vliegende dode kat wereldwijd onderwerp van discussie geworden.

Is het een mooi eerbetoon aan zijn overleden kat of is het dierenmishandeling? In een uitgebreide reportage gaat nieuwszender CNN in op deze vraag. In de video is te zien hoe Amerikanen verontwaardigd reageren op dit bijzondere kunstwerk. Ook de Washington Post en in onder andere Australië en Duitsland is de vliegende kat onderwerp van discussie.

Een woordvoerder van PETA, de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld, noemt de helikopterkat een macabere manier om een dierbare zo te gedenken.

In een brief aan de RAI heeft de Partij voor de Dieren ook hun teleurstelling en afkeuring kenbaar al gemaakt. Het kunststukje was tot zondag was te bewonderen op de kunstRAI.

Ondanks alle consternatie ligt er ondertussen wel een bod van 100.000 euro klaar voor het opzienbarende kunstwerk. Door groeiende belangstelling werd de prijs van de helikopterkat verhoogd naar 12.500 euro naar een ton. 'Het werk is nog niet verkocht, maar we hebben een bod liggen van 100 duizend euro', aldus de eigenaar in het Parool.