Start van hoofdcontent

Politiek

nl

College wil onderdoorgang Rijks openhouden

7 juni 2012, 12.14 uur · Aangepast 9 juni 2012, 13.16 uur

Het college wil de onderdoorgang van het Rijksmuseum openhouden voor fietsers.

Dat heeft wethouder Eric Wiebes in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Hiermee fluit hij stadsdeel Zuid terug dat juist vroeg om afsluiting van de tunnel. Op basis van een veiligheidsonderzoek van het verkeersbureau DTV, gespecialiseerd in verkeersveiligheid, ziet het college geen aanleiding de onderdoorgang af te sluiten. DTV heeft namelijk geconcludeerd dat het openhouden van de passage niet verkeersveiliger is dan het sluiten ervan.

Het Rijksmuseum is tegen de openstelling voor fietsers omdat ze bang is dat dit gevaarlijke situaties veroorzaakt. Het college is wel van plan de veiligheid, op basis van de bevindingen van het onderzoek, verder te verbeteren.

Om het museum volgens plan in 2013 te kunnen openen is er geen andere mogelijkheid dan het oorspronkelijke ontwerp uit te voeren, aldus Wiebes. In het geval de Raad toch zou kiezen voor de afsluiting van de onderdoorgang voor fietsers op een later moment, moet daar nu al rekening mee worden gehouden. Bij de aanleg van de tuin moeten in dat geval ruimere fietspaden rond het museum worden voorzien. Daarom wil het College de Raad in de gelegenheid stellen om nu, met de wensen van het stadsdeel in gedachten, aan te geven of deze onderdoorgang volgens plan open blijft voor fietsers, en daarmee het Hoofdnet Fiets ongewijzigd blijft.

De gemeenteraad heeft nu het laatste woord. Op 5 juli spreekt de Raad opnieuw over deze kwestie. Oppositie-partij Red Amsterdam laat weten blij te zijn met de beslissing van het college. Raadslid Roderic Evans-Knaup: 'Naast dat het net wat veiliger is dan omfietsen en dat de onderdoorgang hiervoor speciaal ontworpen is, is het ook symbolisch belangrijk. Amsterdam is een fietsstad en dat kunnen we met deze onderdoorgang prachtig laten zien aan onze internationale bezoekers.'