Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Man en vrouw omgekomen bij brand'

11 juni 2012, 15.01 uur · Aangepast 16 juni 2012, 00.57 uur

Volgens de eigenaar van het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal dat afgelopen zondag door een brand werd verwoest zijn er twee mensen om het leven gekomen door de vuurzee.

Dit heeft Theo Hoogland, de eigenaar van het pand, laten weten aan AT5. De jongen, volgens Hoogland een Litouwer, sprong zondag uit het raam van de zolderetage, waarna hij op weg naar het ziekenhuis in een ambulance overleed. Het meisje kwam in de vlammen om het leven.

De politie bevestigt dat de brand in het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal een tweede leven heeft gekost. Rechercheurs vonden maandagochtend een stoffelijk overschot. Dat is zo verkoold dat de politie niet kan vaststellen of het om een man of een vrouw gaat.

In het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal dat zondag door een brand in de as werd gelegd woonden volgens Hoogland negen mensen.  'Het pand heeft een woonbestemming. Er woonden Polen, Letten en Litouwers.' Of beide slachtoffers huurders waren kon Hoogland niet bevestigen.

Een uur voorafgaand aan de brand heeft er volgens Hoogland een ruzie plaatsgevonden tussen een huurder en een man met een hond. Daar zou de politie bij aanwezig zijn geweest. De ruzie zou zijn ontstaan na geluidsoverlast. Na de ruzie zou er volgens Hoogland iets op de muur geschreven zijn. Vervolgens zou iemand deze tekst met een chemische vloeistof hebben willen verwijderen, waarna korte tijd later brand ontstond.

Stadsdeel Centrum laat weten dat het pand inderdaad een woonbestemming heeft, waar enige tijd geleden een aanvraag voor kamerverhuur voor is gedaan. Ook ligt er een aanvraag voor een verbouwing. 'In juli 2010 en eind 2011 is Hoogland door ons op de vingers getikt wegens illegale verhuur aan toeristen,' laat een woordvoerder van het stadsdeel weten. Volgens het stadsdeel zijn er geen afspraken gemaakt over de huidige huurders.