Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Grote schoonmaak binnen GVB-top

12 juni 2012, 12.36 uur · Aangepast 14 juni 2012, 13.01 uur

Volgens De Telegraaf willen burgemeester Eberhard van der Laan en de nieuwe GVB-topman Bart Schmeink de top van het GVB schoonvegen.

Volgens een nog vertrouwelijk onderzoeksrapport is namelijk gebleken dat er structureel veel mis is bij de stadsvervoerder.

De betrokken directeuren Adrie Bollier en Pieter Schotte moeten daarom hoogstwaarschijnlijk opstappen. Dit zeggen bronnen bij de gemeente en het GVB. Uit onderzoek van het forensische onderzoeksbureau BDO blijkt dat er stelselmatig grote opdrachten niet werden aanbesteed, terwijl dit wel verplicht was. Ook was er sprake van belangenverstrengeling. Een keer werd zelfs vastgesteld dat de omzet van een bedrijf fors steeg, toen daar een directeur van het GVB adviseur werd. De financiële verslaglegging was zo slecht dat lang niet iedere cent kon worden verantwoord.

Zondagavond vond er al een gesprek plaats tussen burgemeester Van der Laan en de Raad van Commissarissen van het GVB over de conclusies van het onderzoek. De partij Red Amsterdam heeft samen met D66 en de SP een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. Door al het 'negatieve nieuws' heeft lid van de Raad van Commissarissen van het GVB Jan Westerhoud al laten weten op te stappen.