Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Geen subsidie meer voor de Engelenbak

15 juni 2012, 15.10 uur · Aangepast 16 juni 2012, 15.32 uur

Onder meer het Tropentheater, theater de Engelenbak en Felix Meritis krijgen als het aan de Amsterdamse Kunstraad ligt geen subsidie meer van de gemeente.

Dit bleek vrijdag bij de presentatie van het advies van de Raad over de kunstsubsidie in Amsterdam voor de periode 2013-2016. De gemeente neemt het advies van de raad doorgaans grotendeels over.

In totaal zijn er 23 aanvragen van instelling die nu nog wel subsidie krijgen afgewezen. Behalve bovengenoemde zijn dat onder meer het Vondelpark Openluchttheater, het Ostadetheater en het M-Lab. Van de in totaal 195 aanvragen wordt een kwart afgewezen.

Veel grote podia of uitvoerende organisaties moeten het van de Kunstraad vanaf volgend jaar met veel minder geld doen. De raad heeft op dit vlak rekening gehouden met het besluit van het stadsbestuur om niet te bezuinigen op de subtop en kleine gezelschappen, maar alleen op de 'grote jongens'.

Er komen 48 nieuwe organisaties in aanmerking voor subsidie. Onder hen bijvoorbeeld Museum het Schip, Danstheater AYA en theatergezelschap Orkater.

Een woordvoerder van het Vondelpark Openluchttheater reageert teleurgesteld op het rapport van de Kunstraad. 'Dit is erg teleurstellend. Mocht het advies worden overgenomen ontstaat er een groot gat in onze begroting. We ontvingen altijd 185.000 euro van de gemeente, dit is ongeveer de helft van onze inkomensten. Het vinden van sponsors zal, in deze tijden van crisis, niet makkelijk zijn. We moeten nu op zoek naar een creatieve oplossing.'