Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Plastic tassen ergeren wethouder

18 juni 2012, 16.00 uur · Aangepast 19 juni 2012, 14.20 uur

Wethouder Maarten van Poelgeest blijft zich ergeren aan de grote hoeveelheid plastic tassen die in Amsterdam wordt weggegeven.

In zijn ogen spant de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) zich veel te weinig in om het aantal plastic tassen die in Amsterdam in winkels worden weggegeven terug te dringen, zo meldt Het Parool. In maart overlegde de wethouder nog met de RND, maar die zou het plastic tassenprobleem 'bagatelliseren'.

De wethouder wil samen met het RND precies gaan tellen hoeveel tassen waar in de stad worden verstrekt. Maar volgens de RND willen alleen schoenenwinkels meedoen aan een dergelijke telling. 'Teleurstellend,' stelt Van Poelgeest. 'Het is fijn dat er al een landelijk akkoord is, waardoor tasjes niet meer overal zomaar worden meegegeven, en dat veel tassen nu recyclebaar zijn. Maar je weet pas echt hoe groot het probleem in Amsterdam is als je het aantal plastic tassen hebt geteld.'

Volgens Van Poelgeest gaan er ieder jaar nog 180 miljoen tasjes over de toonbank. Uit eerder uitgevoerd onderzoek door De Pers blijkt echter dat dit getal op onjuiste gegevens is gebaseerd.

De wethouder onderzoekt nu in hoeverre de gemeente ook zonder medewerking van de detailhandel grip op het tassenprobleem kan krijgen. 'Maar het is de vraag of dat zal lukken,' aldus Van Poelgeest.