Stad

NL
V

Gelovigen moeten ICA-gebouw verlaten

22 juni 2012, 18.03 uur · Aangepast 27 juni 2012, 11.00 uur

De geloofsgemeenschap van de Aya Sofiamoskee moet vertrekken uit voormalige gebouw van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) in de Jacob Geelstraat.

De gemeente, eigenaar van het pand, won donderdag een kort geding tegen de gemeenschap. De gelovigen moeten nu binnen een week het gebouw hebben opgeleverd.

Het ICA is al geruime tijd dicht, maar gelovigen huurden een ruimte in het pand. De gemeente is van mening dat het gebouw een onderwijsbestemming heeft en wilde de gemeenschap dus uit het pand. Bovendien was de overeenkomst afgesloten met het bestuur van het ICA, niet met de gemeente.

De gelovigen wachten al jaren op de bouw van de Westermoskee in de Baarsjes, maar door conflicten en juridische procedures is de bouw nog niet van de grond gekomen.

Eerder zaten de gelovigen van de moskee in afwachting van de bouw in een pand aan de Postjesweg, maar daar moesten ze in 2010 ook weg. Nu zijn ze dus neergestreken in het ICA gebouw, waar ze ook weer moeten vertrekken. De Aya Sofiamoskee wil niet reageren omdat ze nog in overleg is met DMO.