Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stad vraagt vaak veel te veel erfpacht

27 juni 2012, 10.01 uur · Aangepast 29 juni 2012, 10.29 uur

De gemeente vraagt inwoners vaak om te veel erfpacht te betalen. Het gaat daarbij om honderden euro's per jaar.

Dat concludeert de Rekenkamer Amsterdam in een woensdag gepubliceerd rapport. De meeste grond in de stad is in het bezit van de gemeente. Eigenaren van een huis of ander gebouw moeten dan een soort huur (erfpacht) betalen over de grond waarop het staat.

De prijs hiervoor wordt om de 50 of 75 jaar opnieuw vastgesteld. De gemeente doet dan vaak eerst een aanbod. Gaat de zogeheten erfpachter hier niet mee akkoord, dan moet een commissie van deskundigen een prijs vaststellen.

Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat meer dan de helft van de mensen het aanbod van de gemeente niet accepteert. In 82 procent van die gevallen oordeelden de onafhankelijke experts dat Amsterdam ook inderdaad te veel geld vroeg. Gemiddeld gaat het om maar liefst 591 euro per jaar.

Volgens de Rekenkamer is de gemeente goedkoper uit wanneer het eigen aanbod meer in lijn is met wat de deskundigen zouden adviseren. Huizenbezitters zouden dan sneller akkoord gaan en dan hoeft er minder vaak zo'n speciale commissie te worden ingehuurd. Dat kost honderden euro's per keer. De Rekenkamer adviseert de gemeente ook om op een transparantere manier tot een bod te komen.