Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Alleen 's nachts fietsen onder Rijksmuseum'

2 juli 2012, 15.43 uur · Aangepast 3 juli 2012, 19.10 uur

Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, stelt een compromis voor rond het gedoe om de onderdoorgang onder het museum.

Een meerderheid in de gemeenteraad lijkt het voorstel van wethouder Wiebes te steunen om de passage na de heropening van het museum open te houden voor fietsers. Pijbes is fel tegen.

'Toch is het museum niet ongevoelig voor de vraag van de Amsterdammer om na opening van het Rijksmuseum weer door de passage te kunnen fietsen', schreef hij onlangs in een brief aan de wethouder. 'Het herwinnen van de harten van de Amsterdammers heeft daarom grote prioriteit. (...) We realiseren ons ook dat de gewone Amsterdammer zijn Rijksmuseum weer in het hart zal sluiten als hij dat fietsend kan doen.'

Pijbes stelt voor om de passage daarom alleen 's avonds en 's nachts toegankelijk te maken voor fietsers. ''s Avonds en 's nachts - een enkele uitzondering daargelaten - kan Amsterdam door de passage fietsen. Zo ontstaat er een duidelijke scheiding van voetgangers en fietsers en een situatie die recht doet aan het belang van de fietsende Amsterdammers enerzijds en de wandelende bezoeker van Rijksmuseum anderzijds', aldus Pijbes.

Woensdag 4 juli zendt AT5 een uitgebreid interview uit met Wim Pijbes. Op 5 juli is debatteert de gemeenteraad over de onderdoorgang.