Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Politiebusjes reden vol gas op mensen in'

5 juli 2012, 14.40 uur · Aangepast 7 juli 2012, 13.20 uur

Een kleine 50 mensen hebben een klacht ingediend over het politie-optreden bij een ontruiming van een kraakpand in de stad, precies een jaar geleden.

Bij de Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland zijn over die actie 47 klachten aangemeld. De klagers spreken van een 'zorgwekkende geweldsspiraal' bij de Amsterdamse politie. Dat heeft advocaat Jeroen Soeteman laten weten.

Op 5 juli 2011 werd kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht ontruimd. Daarbij zijn ruim 150 demonstranten opgepakt, van wie 52 werden opgesloten in een vreemdelingencel, omdat zij zich niet wilden identificeren.

In één geval constateerde de Raad van State al eerder dat minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel geen toestemming had mogen geven een kraakster die zich niet wilde identificeren op te sluiten in de vreemdelingenbewaring.

De klagers beschuldigen de politie onder meer van disproportioneel geweld. Ook zou de ME de demonstratie bewust hebben ingesloten, waarna er 'van beide zijden op de menigte is ingeknuppeld en er met politiebusjes vol gas op mensen is ingereden', aldus de advocaat van de klagers. Volgens Soeteman gebruikt de politie steeds vaker als eerste geweld, 'terwijl er feitelijk slechts sprake is van mensen die gebruikmaken van hun recht op demonstratie'.