Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Tweede Kamer voor afschaffing stadsdelen

5 juli 2012, 16.56 uur · Aangepast 8 juli 2012, 11.55 uur

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de nieuwe Gemeentewet. Hierin is bepaald dat Amsterdam en Rotterdam hun deelgemeenten moeten afschaffen.

Volgens het kabinet vormen de deelgemeenten een onnodige bestuurslaag. Gemeenten kunnen volgens minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken beter gaan werken met zogeheten bestuurs- of adviescommissies. Die hebben aanzienlijk minder taken en bevoegdheden dan deelgemeenten.

De nieuwe regels moeten in 2014 ingaan. De Eerste Kamer moet zich ook nog over het voorstel buigen. Amsterdam (zeven deelgemeenten) lieten eerder weten niet blij te zijn met de veranderingen en stelt bovendien te weinig tijd te hebben om de aanpassingen voor te bereiden.

Wethouder bestuurlijk stelsel Andrée van Es zegt dat de hoofdstad 'zijn uiterste best zal doen om deze ingrijpende verandering snel en vooral zorgvuldig tot stand te brengen.' Veel kantoren in de huidige stadsdelen zullen niet verdwijnen. 'Amsterdammers moeten niet voor elk wissewasje naar de Stopera', meent Van Es. 'Daarom blijven lokale uitvoeringsorganisaties bestaan. Daarmee waarborgt de gemeente de leefbaarheid van buurten en betrokkenheid van bewoners.'