Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ondernemers woedend om sluiting IJtunnel

6 juli 2012, 10.08 uur · Aangepast 9 juli 2012, 09.22 uur

Ondernemersvereniging Veban voor ondernemers in Noord is woedend op wethouder Wiebes van Verkeer en Vervoer.

De vereniging vindt dat hij met twee maten meet voor wat betreft wie er wel of niet door de open buis van de IJtunnel mag rijden tijdens de acht weken durende renovatie die vandaag begint. Dit schrijft De Telegraaf.

De tunnel is vanaf vanavond tot maandag 3 september gesloten voor alle verkeer behalve voor calamiteitendiensten, openbaar vervoer, taxi's en touringcarbussen. Wiebes heeft hiervoor pas op het laatste moment toestemming gegeven. 'Maar dat is het voortrekken van bepaalde branches. Dat kun je niet maken tegenover de andere ondernemers', aldus Invonne Koppers, directeur van Veban.

Daarom stelde Veban voor om vrachtwagens van andere ondernemers ook door te tunnel te laten rijden. 'Desnoods met behulp van doseerlichten. Maar daar kon niet meer over gesproken worden. Dit was het en daarmee klaar', zegt Koppers. Gedupeerden balen er ook van dat ze niet de mogelijkheid hebben een beroep te doen op een compensatieregeling terwijl de ondernemers tonnen mislopen.

De gemeente heeft laten weten uit veiligheidsoverweingen het toch echt bij deze gebruikers te laten. Het overige verkeer, zo'n 50.000 auto's en vrachtwagens per dag, zullen de komende acht weken om moeten rijden via de Schellingwouderbrug of de Coentunnel.