Start van hoofdcontent

Stad

nl

Afname jeugdbendes Amsterdam

6 juli 2012, 15.32 uur · Aangepast 7 juli 2012, 12.04 uur

Het lijkt er op dat er het afgelopen jaar minder jeugdbendes actief waren in Amsterdam.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er in 2011 nog maar drie jeugdbendes actief waren in de stad. In 2010 waren dit er nog acht, een forse afname dus.

Maar volgens verschillende bronnen binnen politie en jongerenwerk verzwijgen steden als Amsterdam een aantal bendes en is de werkelijkheid op straat anders. 'Het is een verschil in de definitie, lijkt het', verklaart Letty Demmers van de Raad van Korpschefs tegen RTL Nieuws. 'Wat in de ene stad een overlastgevende groep heet, wordt in de andere stad een criminele groep genoemd. We gaan bekijken hoe we dit kunnen verbeteren.'

De Amsterdamse politie stelt echter dat er door een hardere aanpak daadwerkelijk een afname van het aantal jeugdbendes is. 'Wij zijn al langer dan andere korpsen in het land bezig met de aanpak van jeugdbendes. Dat werpt zijn vruchten af', zegt een woordvoerder van het korps Amsterdam-Amstelland vrijdag in Het Parool. Als voorbeeld haalt de politie de gemeente Utrecht aan. Utrecht zou later zijn begonnen met de aanpak van jeugdbendes. Samen met Den Haag behoort de stad dan ook tot de gemeentes die de meeste overlast melden.