Politiek

NL
V

Drie vlaggen wapperen op Stopera

12 juli 2012, 12.58 uur · Aangepast 14 juli 2012, 15.30 uur

Nadat er gisteren de nodige commotie ontstond over het hijsen van de Europese vlag op de Stopera, wapperen er vandaag drie vlaggen op het stadhuis.

Woensdag werd voor het eerst de Europese vlag op het stadhuis gehesen. Normaal gesproken pronkte alleen de vlag van Amsterdam op het stadhuis, maar daar kwam gisteren dus verandering in.

En die verandering ging bepaald niet onopgemerkt voorbij. Zorgde de Europese vlag bij GroenLinks voor vreugde, de partij stuurde een enthousiast persbericht, bij andere partijen leverde de blauwe vlag met gele sterren de nodige ergernis op. Zo laakten de VVD en het CDA het ontbreken van de Nederlandse driekleur, die normaliter alleen gehesen wordt bij speciale gelegenheden.

Ook de landelijke politiek bemoeide zich tegen het hoofdstedelijke vlaggenbeleid aan. De PVV gaat er zelfs Kamervragen over stellen.

Maar donderdag wapperen er geen twee, maar drie vlaggen op het stadhuis. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het de bedoeling dat de drie vlaggen voortaan iedere werkdag worden gehesen. 'De Nederlandse vlag mag nu elke dag op het stadhuis wapperen. We zijn blij dat dit duidelijk is geworden, dus hebben we het meteen gedaan. Dat maakt het plaatje compleet.'