Politiek

NL
V

Handhaver mag niet meer schelden

19 juli 2012, 12.27 uur · Aangepast 20 juli 2012, 23.18 uur

Naar aanleiding van een op het oog hardhandige arrestatie van een fietser voor het Centraal Station, eerder dit jaar, heeft de gemeente een aantal maatregelen genomen.

Uit een brief van burgemeester Van der Laan aan de leden van de commissie Algemene Zaken blijkt dat de gemeente Amsterdam de trainingen voor buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) aan gaat passen. Zo wordt er meer aandacht besteed aan het gebruik van handboeien bij verdachten die zich verzetten. Ook worden de boa's beter getraind in het werken onder grote publieke belangstelling.

De aanpassingen worden gedaan naar aanleiding van de arrestatie van een fietsende man voor CS. Op videobeelden die op internet opdoken was te zien hoe meerdere boa's de man tegen de grond hielden terwijl hij werd gearresteerd. Ook schold een van de ambtenaren een omstander, die stond te filmen, uit voor 'stumper' en 'prutser'.

Ook op dit vlak kondigt Van der Laan maatregelen aan. 'Het gebruik van krachttermen / scheldwoorden door toezichthouders en politiemensen is ongepast en uiteraard niet toegestaan. (...) De specifieke functionarissen die bij dit incident een krachtterm bezigden zijn hierop aangesproken'.

De man werd staande gehouden toen hij fietste door een gebied waar dit niet is toegestaan. Hij weigerde aanvankelijk te stoppen en vervolgens wilde hij zich tot driemaal toe niet legitimeren. Omdat hij zich verzette bij zijn arrestatie, riepen handhavers van de Dienst Stadstoezicht hulp in van de politie.

Van der Laan schrijft het te betreuren dat de gebeurtenis tot negatieve beeldvorming over de stad heeft geleid. 'Juist omdat Amsterdam een gastvrije stad is voor bezoekers'.