Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Verlaten vrouw verdient meer alertheid'

19 juli 2012, 16.41 uur · Aangepast 20 juli 2012, 11.49 uur

Wethouder Andrée van Es van diversiteit en integratie roept op tot alertheid rondom de 'verlaten vrouwen'.

Het gaat hier voornamelijk om Marokkaanse en Turkse vrouwen die tijdens de zomervakantie door hun man worden achtergelaten in Marokko of Turkije.

Van Es roept vrouwen op zich goed voor te bereiden als ze naar Marokko of Turkije gaan, door bijvoorbeeld kopieën van hun paspoort en andere belangrijke documenten en telefoonnummers van de Nederlandse ambassade en hulporganisaties bij zich te hebben. Ook wil ze dat Bureau Leerplicht na de zomervakantie actief nagaat of er kinderen ontbreken in de schoolklassen. Als dat het geval is, moeten die volgens de wethouder met hulp van de Nederlandse ambassade worden opgespoord.

'Elk jaar keren ongeveer 80 vrouwen en 100 kinderen niet meer terug naar Nederland, van wie een aanzienlijk deel uit Amsterdam komt', aldus Van Es. 'Dat is ernstig. Elk jaar worden we geconfronteerd met de gevolgen van de zomervakantie.'

Turkse en Marokkaanse mannen laten hun vrouw soms achter omdat ze bijvoorbeeld een tweede huwelijk willen aangaan. Ruim een maand geleden liet advocate Samira Bouddount nog weten dat de gemeente zich te weinig bekommert om de 'verlaten vrouw'.