Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kuipers als held onthaald op Schiphol

20 juli 2012, 11.10 uur · Aangepast 23 juli 2012, 16.36 uur

Astronaut André Kuipers is vanochtend als een held binnengehaald op Schiphol. Na een ereronde boven Noord-Holland landde hij iets na 8 uur 's ochtends met een KLM-vlucht uit Houston.

Na de landing spoten brandweerwagens een erehaag over het toestel. Kuipers werd daarna onthaald door familie, vrienden en de pers.

De Amsterdamse astronaut sprak over enorme spierpijn. 'Als je uit de capsule komt, ben je zwaar verlamd. Het is een beetje een vreemd gevoel maar het herstel gaat in het begin heel snel. Later gaat dat steeds langzamer', aldus Kuipers. 'Ik moest net zoals een baby leren lopen. Ik was mijn spiercoördinatie helemaal kwijt na zo'n lange tijd zonder zwaartekracht.' Met enige moeite gaat het lopen hem ondertussen weer goed af. Wel heeft hij nog altijd veel last van stijfheid.

Kuipers verwacht niet in een zwart gat terecht te komen. Hij vertelde dat de missie eigenlijk nog een jaar duurt. Er worden nog veel (medische) testen en nabesprekingen gehouden. De astronaut benadrukte het belang van het vertellen van zijn unieke ervaringen in de ruimte.