Start van hoofdcontent

Ajax

nl

COC eist excuses van Frank de Boer

20 juli 2012, 13.28 uur · Aangepast 20 juli 2012, 17.52 uur

Het COC eist dat Ajaxtrainer Frank de Boer zijn excuses aanbiedt over zijn uitspraak dat homo's a-sportief zijn.

'Hij geeft een signaal af dat homo's niet welkom zijn in het voetbal', aldus een woordvoerder van de homobelangenorganisatie.

Omroep BNN plaatste een promotiefilmpje in de aanloop naar de uitzending van een tv-special over homoseksualiteit binnen het voetbal. Hierin zei De Boer dat homo's meestal 'niet sportief zijn en een opvallend andere motoriek hebben, wat volgens hem het lage aantal homo's in het profvoetbal verklaart.

'Het lijkt nu alsof homoseksuelen niet sportief zijn, en als ze dat wel zijn, alleen aan turnen of zo doen. Hij bevestigt het stereotype. We eisen excuses en hopen dat hij hier nog eens over nadenkt', reageert het COC.

De tv-special 'FC Gay' is een samenwerking tussen BNN en voetbalbond KNVB en wordt op 4 augustus uitgezonden. In de voetbalsport is homoseksualiteit vaak nog een taboe. BNN peilt onder meer meningen van supporters en voetballers zelf over het onderwerp.

Franks broer Ronald laat op Twitter weten dat er wat hem betreft weinig aan de hand is. 'Weet niet wat er precies aan de hand is, maar mijn broer heeft niks tegen homo's en is helemaal geen type om mensen te kwetsen #Storminglaswater', stelt Ronald.