Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veel cocaïne in Amsterdams rioolwater

26 juli 2012, 11.53 uur · Aangepast 27 juli 2012, 01.36 uur

Het Amsterdamse rioolwater verraadt dat de stad een cocaïneparadijs is.

In Europa wordt dagelijks zo'n 355 kilo cocaïne gebruikt. In Amsterdam en Antwerpen is het een erg populaire drug, terwijl er in Scandinavië weer meer speed gebruikt wordt. Xtc doet het ook goed in Nederland en België. Dat blijkt uit analyse van rioolwatermonsters uit 19 Europese steden.

Dat ook cannabis veel terug te vinden is in het Amsterdamse rioolwater, mag geen verrassing heten. 'Wel interessant is dat de cannabisniveaus heel de week gelijkmatig zijn, terwijl er een weekendpiek is voor xtc en cocaïne', zei professor Pim de Voogt van KWR Watercycle Research Institute donderdag.

Volgens de onderzoekers zijn deze gegevens veel betrouwbaarder dan gegevens over drugsgebruik uit enquêtes. 'Door het onderzoek in riolen kunnen we vaststellen hoe groot het drugsgebruik is in een stad', aldus een van de onderzoekers. Ook kunnen op korte termijn veranderingen in drugsgebruik gemeten worden, 'bijvoorbeeld na een inval van de politie bij productielocaties of wanneer de douane een lading onderschept.'