Politiek

NL
V

Wallenkoning weer actief

9 augustus 2012, 09.41 uur · Aangepast 9 september 2012, 15.06 uur

De gemeente zou Charles Geerts, de voormalige 'koning van de Wallen', weinig meer in de weg leggen.

Dit terwijl een woningcorporatie hem in 2007 nog voor 25 miljoen euro uitkocht met als voorwaarde dat hij niet meer actief mocht zijn. Dit schrijft Trouw.

Het bedrijf van Geerts heeft de afgelopen jaren meer dan twintig bedrijven in de stad gekocht en in meerdere stadsdelen vergunningen gekregen, ook op de Wallen. Vijf jaar geleden bleek de wet Bibob (Bevordering Integriteit Beoordeling door het Openbaar Bestuur) nog een belemmering voor Geerts maar dit zou nu echter niet meer het geval zijn voor de 69-jarige Wallenkoning.

Via de wet Bibob toetst een landelijk bureau of de aanvrager van een vergunning een crimineel verleden heeft. Eerder werd daarbij geconstateerd dat Geerts bij criminele praktijken betrokken was geweest. Hij verdiende geld met drugshandel en witwaspraktijken. De woningcorporatie NV Stadsgoed besloot hierop met hulp van de gemeente achttien prostitutiepanden van Geerts te kopen. In deze deal was met de koning van de Wallen afgesproken dat hij in de toekomst niet meer zou investeren in het Wallengebied. Dit was het officieuze startsein voor het prestigieuze project 1012 om de Wallen van schimmige praktijken te zuiveren.

Geerts wist echter opnieuw panden te verwerven omdat hij twee maanden voor de deal leningen op de Wallen had uitstaan. Omdat de eigenaar van deze panden deze leningen niet kon aflossen, kwamen de panden Geerts toe. De wet Bibob staat hem nu niet in de weg.