Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD: 'Boete voor sisgeluiden naar vrouw'

10 augustus 2012, 10.07 uur · Aangepast 13 augustus 2012, 16.04 uur

Als het aan de Amsterdamse VVD ligt moet het in de stad verboden worden om sissende geluiden te maken richting vrouwen. Ook uitschelden of provoceren moet taboe worden.

Dit stelt VVD-fractievoorzitter Robert Flos vrijdag voor in De Telegraaf. De acties moeten wat Flos betreft bestraft worden met een boete.

Vrouwen kunnen zich door het gedrag van mannen volgens Flos gekwetst of geïntimideerd voelen en zich onveilig gaan voelen in de openbare ruimte. 'We moeten richting de daders steviger aangeven dat dit soort gedragingen niet wordt getolereerd', aldus de VVD'er.

Flos wil vrijdag al een voorstel indienen om het beledigen van vrouwen als verbod op te nemen in de algemene plaatselijke verordening.

Mocht Amsterdam inderdaad overgaan op het beboeten van vrouwenbeledigers is de stad daarmee niet de eerste. In Brussel kunnen seksistische mannen vanaf 1 september  worden beboet met een zogenoemde gemeentelijke administratieve sanctie van maximaal 250 euro.

UPDATE: De PvdA laat per mail weten dat zij toch écht eerder waren met dit idee. Afgelopen vrijdag stelde PvdA-Kamerlid Achmed Marcouch al voor seksuele intimidatie strafbaar te stellen.

'In sommige wijken of straten in Nederland is seksuele intimidatie aan de orde van dag. Vrouwen worden uitgescholden voor hoer, worden nagesist, geconfronteerd met seksuele gebaren en bestookt met ongewenst seksuele voorstellen', aldus Marcouch toen. 'Wij willen alle vormen van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele betekenis, waarmee de waardigheid van de persoon wordt aangetast, strafbaar maken.'