Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Politie ronselt journalist als informant'

22 augustus 2012, 13.58 uur · Aangepast 23 augustus 2012, 03.32 uur

De politie heeft een Amsterdamse fotojournaliste benaderd om tegen betaling beelden te maken van krakers.

Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) dinsdagavond bekend, meldt Nu. De 26-jarige fotojournaliste had opeens twee agenten voor haar deur staan. Ze vertelden dat ze van de politie waren en zouden haar foto's op Facebook gezien hebben.

De 26-jarige fotojournaliste werd op haar privéadres benaderd door twee agenten die zich bekendmaakten als politie. Ze zouden haar foto's op Facebook gezien hebben en vroegen zich af of de journalist haar beelden tegen betaling door wilde spelen naar de politie. Ze weigerde, maar de agenten bleven aandringen. Ze voelde zich geïntimideerd, aldus de NVF.

De fotojournaliste maakt regelmatig foto's van krakers. Een paar weken eerder was haar fotocamera gestolen en in het onderzoek naar de diefstal had de politie in Amsterdam haar geheugenkaart bekenen om strafrechtelijk materiaal te verzamelen. Dat bevestigde een woordvoerder van de politie tegenover de NVF.

De voorlichter zegt echter niets te weten over de twee agenten die voor de deur van de journalist stonden. Het zouden 'andere mensen' geweest zijn. De AIVD zegt niets te kunnen zeggen over dit specifieke voorval.

De politie zoekt vaker informanten in onverwachte hoek, zo worden ook minderjarigen benaderd om tegen betaling voor de politie aan de slag te gaan.