Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdD: 'Snel stoppen met bestrijdingsmiddel'

29 augustus 2012, 14.37 uur · Aangepast 31 augustus 2012, 10.29 uur

Veel stadsdelen maken nog gebruik van onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Dit ondanks het feit dat dit middel mogelijk gevaarlijk is voor de gezondheid.

In september 2011 nam de Tweede Kamer een GroenLinks-motie aan om het non-commerciële gebruik van het middel te verbieden. Dit verbod gaat echter waarschijnlijk pas in 2018 in.

En dit is de Amsterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren (PvdD) niet snel genoeg. 'Gesteund door de landelijke motie kreeg de PvdD Amsterdam de wethouder zover om bij de stadsdelen Roundup op de agenda te zetten', laat de partij weten. 'Een recente rondgang langs de stadsdelen leert dat na de oproep van de wethouder alleen stadsdeel Oost en eventueel Zuidoost bereid zijn om versneld te stoppen met Roundup.'

Het gaat fractievoorzitter Johnas van Lammeren nu vooral om de stadsdelen Zuid, Noord en Centrum, want die blijven Roundup gebruiken. 'Het wordt gespoten op stoepen en bij kinderspeelplaatsen, de bewoners maken zich ongerust. Het wordt tijd dat het verbod hier versneld ingaat', stelt Van Lammeren.

'Uit wetenschappelijke rapporten blijkt dat het werkzame bestandsdeel glyfosaat een gevaarlijk middel is dat in verband wordt gebracht met allerlei ziekten bij mens en dier. Bovendien vormt Roundup een bedreiging voor de productie van drinkwater. Dat wij een middel van die aard in Amsterdam aantreffen is wat mij betreft echt onacceptabel', vervolgt de fractievoorzitter. De PvdD wil binnenkort onder de noemer Amsterdam Gifvrij actie gaan voeren tegen het gebruik van Roundup.